Det er forskjellige hvordan man velger å gå fram når det gjelder overvintring og beskjæring av pelargonia. Her beskriver jeg hvordan jeg pleier å gjøre det.

Min erfaring er at det er stor forskjell på overvintringsevne hos de forskjellige sortene. Denne jeg viser bilder av her er rosenknoppelargonen ‘Apple Blossom’ som jeg synes er relativt enkel å overvintre. Disse plantene ble laget som stiklinger høsten/vinteren 2020.

Mange av mine pelargonia står i drivhus om sommeren og blir satt i frostfrie kjellere på vinteren. Der står de under lys og blir vannet sparsomt gjennom vinteren. Ved påsketider blir de som regel flyttet tilbake til drivhuset

I dag ble denne trillet ut fra kjelleren. Den kan for mange se ganske sørgelig ut, men jeg er godt fornøyd med “tilstanden”. Det fleste grenene er grønne og jeg kan se små blader i utvikling.

Jeg klipper bort tørre greiner, men beholder det aller meste av det som er friskt. Mange velger å klippe alt ned til kun noen få cm. Jeg synes denne planten er såpass bra forgreinet at jeg vil beholde høyden for å få en stor og omfangsrik pelargonia. Hadde det vært kun noen få lange greiner, ville jeg beskåret hardere for å få en mer lubben plante. Men som bildet viser er planten skakk. Jeg løfter hele planten opp og setter den tilbake midt i potta. Jeg velger å ikke plante den om i ny jord, da det ble gjort i løpet av sist sommer. Jeg vil gi den ny jord neste vår.

Nå er pelargoniaen klar for en ny sommer i drivhuset. Selv om den ser skrøpelig ut nå, er det for meg en stor glede å følge utviklingen utover vår og sommer. For meg er det mer glede ved det enn å kjøpe en i full blomst. I tillegg er det så og si gratis.

Om du ikke har drivhus skal du være forsiktig med å “vekke” pelargoniaene for tidlig. De trenger mer lys og mindre varme enn det du ofte klarer å gi i et stuevindu.

Comment