vaar1.jpg

Hver vår gjør jeg meg noen tanker om hvordan folk flest starter med iver og lyst på hagene sine. Da skal hagene gjøres klar en gang for alle. Helst før naboen. Flittige husmødrene tar først "rundomvasken" inne og vinduspussen både innvendig og utvendig før de nesten tar med seg støvsugeren ut i hagen. Hagen skal jo bli velstelt og i orden til sommeren. Et hvert gresstrå fra i fjor må rakes sammen med hvert bidig løv fra trær og stauder. Plenen skal luftes og sekkevis med mose kjøres bort fra tomta.

I blomsterbedene skal alt bladverk fra sist sommer nesten fjernes med pinsett og jorda mellom plantene skal rakes sirlig på plass.

Jeg er veldig glad i hagen min, og har et idealistisk ønske om at flere skal like å dyrke sin hage. I årenes løp har valget mitt blitt å dyrke hagen mest mulig på lag med naturen. Da er det mye enklere å lykkes og det blir mye mindre jobb. Jeg raker derfor minimalt med løv både høst og vår. Vi kjører eventuelt over grasbakken med grasklipperen med biokniv. Da blir alt løvet gjødsel for grasbakken.

Jeg klipper staudene ned til ca 20 cm over bakken og lar mye av fjorårbladene få ligge i bedet. Ute i naturen er det ingen som fjerner blader fra i fjor. Der blir de i årenes løp gjødsel til de nye plantene. I bedene dekker de samtidig bakken slik at frøugraset ikke finner plass mellom blomstene. Med andre ord, bare fordeler.

Vi kan gjerne sammenligne både plen og blomsterbedene litt ut på sommeren. For husker alle våryre hagefolk å tilføre gjødsel tilsvarende alt de kjører bort i tilhengeren om våren?

Når man er så heldig å ha en hage, kan man bestemme over naturen på sitt tildelte areal. Mange velger å bestemme mye med strenge mønstre, der blomster står på geledd rundt ugrasfri beleggingsstein. Mange blir derfor overrasket over min hage der blomstene får lov til å finne seg nye plasser for hvert år på egenhånd. Disse villige, billige plantene er mine hjelpere, som hvert år spirer opp og dekker naken jord slik at det blir minimalt med ugrasluking. Jeg har heldigvis funnet ut at målet ikke er en pefekt hage, det er den levende forvandlingen som jeg hvert år får lov til å delta i som er den store hagegleden for meg.

IMG_6940.jpg

Om du kan ha lyst til å høre mer om min hagefilosofi og lære litt mer om å dyrke sin hage på lag med naturen er du velkommen til Totenvika galleri og kuturkafe 26. mai. Les mer om arrangementet HER

10 Comments