vaar.jpg

I disse corona tider er vi ekstra heldige vi som har hage. I hagen får du frisk luft, trim og balsam for sjelen helt gratis. Det er så hyggelig å lese om hagefolk som fryder seg over å gyve løs på hagen så snart snøen blir borte. Samtidig undres jeg stadig mer over hva som er gjøremålene i hagene i mars og april. Er det så viktig at hagen skal bli ryddig, at det ikke betyr noe hva som er best for plantene og hagen? Er det så viktig at hagen skal være “på stell” nå i mars og april at det veier opp for frodighet, friske planter og godt jordsmonn resten av hagesesongen? Jeg er den første til å innrømme at bildet over ikke viser en ryddig og “velstelt” hage. Men i årenes løp har jeg lært mye av prøving og feiling. Jeg vokste også opp med at alt rusk og rask fra fjorårets sesong møysommelig skulle klippes ned og trilles på komposten og alt løv fra plenen skulle rakes opp. Men ganske snart syntes jeg det var bortkastet arbeid når det meste av løvet som ble lagt på komposten, blåste utover igjen de neste dagene.

Jeg har heldigvis lært meg at det er lov å forberede hagen for sommeren på en helt annen måte. Helt på lag med naturen. Det flotte er samtidig at det er mye mindre jobb. OK, det ser ikke ryddig ut i hagen min nå, men jeg vet at marken trives utmerket med å gjøre jobben for meg. Så for de som lurer, jeg er ferdig med vårarbeidet i bedet på bildet over. I tillegg til at marken forbedrer jordsmonnet holdes bedet fuktig, og ugraset hindres i å bli etablert.

sommer.jpg

Dette bildet er fra samme bedet tatt 10. juli. Nå ser du vel ikke mye av blader og stilker fra fjoråret? Men at de har hatt en viktig funksjon ved å bli liggende i bedet i stedet for å bli fjernet i mars april har jeg heldigvis lært meg.

4 Comments