Comment

"Vekke" pelargonia etter vinterdvale

Det er forskjellige hvordan man velger å gå fram når det gjelder overvintring og beskjæring av pelargonia. Her beskriver jeg hvordan jeg pleier å gjøre det.

Min erfaring er at det er stor forskjell på overvintringsevne hos de forskjellige sortene. Denne jeg viser bilder av her er rosenknoppelargonen ‘Apple Blossom’ som jeg synes er relativt enkel å overvintre. Disse plantene ble laget som stiklinger høsten/vinteren 2020.

Mange av mine pelargonia står i drivhus om sommeren og blir satt i frostfrie kjellere på vinteren. Der står de under lys og blir vannet sparsomt gjennom vinteren. Ved påsketider blir de som regel flyttet tilbake til drivhuset

I dag ble denne trillet ut fra kjelleren. Den kan for mange se ganske sørgelig ut, men jeg er godt fornøyd med “tilstanden”. Det fleste grenene er grønne og jeg kan se små blader i utvikling.

Jeg klipper bort tørre greiner, men beholder det aller meste av det som er friskt. Mange velger å klippe alt ned til kun noen få cm. Jeg synes denne planten er såpass bra forgreinet at jeg vil beholde høyden for å få en stor og omfangsrik pelargonia. Hadde det vært kun noen få lange greiner, ville jeg beskåret hardere for å få en mer lubben plante. Men som bildet viser er planten skakk. Jeg løfter hele planten opp og setter den tilbake midt i potta. Jeg velger å ikke plante den om i ny jord, da det ble gjort i løpet av sist sommer. Jeg vil gi den ny jord neste vår.

Nå er pelargoniaen klar for en ny sommer i drivhuset. Selv om den ser skrøpelig ut nå, er det for meg en stor glede å følge utviklingen utover vår og sommer. For meg er det mer glede ved det enn å kjøpe en i full blomst. I tillegg er det så og si gratis.

Om du ikke har drivhus skal du være forsiktig med å “vekke” pelargoniaene for tidlig. De trenger mer lys og mindre varme enn det du ofte klarer å gi i et stuevindu.

Comment

Comment

Bittelitt Permakultur

Gjennom tilfeldigheter ble jeg oppmerksom på at det finnes en forening med navnet “Norsk Permakulturforeningen”. Jeg leste det jeg fant på nett og fikk lyst til å lære mer. I høst deltok jeg derfor på grunnkurs og lærte masse, mye jeg egentlig ikke trodde jeg skulle lære. Man får så lyst til å spre kunnskapen ut til så mange som mulig, for jeg tror det er det som mangler.

Når jeg ruslet rundt på Totenåsen nylig ble det til at jeg tenkte på at alt for få gleder seg over fullstendig stillhet. Kun 20 minutters kjøretur fra boligområder kan du komme ut i urørt natur og se stjernehimmelen. For mange er det kanskje ikke så uvanlig, men dessverre tror jeg at det er alt for mange som ikke opplever dette. Avstressende, helt i pakt med naturen og helt gratis. Jeg hadde saks, avbitertang og ståltråd i lommen. Det er så mye vakkert materiale man kan plukke med seg og skape sin helt egen førjulsglede. Både turen, sankingen og det å skape noe med hendene. Man trenger ikke plastsopper fra Kina eller edelgrankvister for å ha førjulsgleder. Og det er faktisk litt permakultur også, det tar vare på naturen og det tar vare på mennesket.

Comment

1 Comment

Gode bunndekkere

Jeg tror at mange, mange flere vil oppdage glede ved hagedyrking dersom de lykkes. Det er derfor trist at vi har vokst opp med oppfatninger av hvordan hagene skal skjøttes. Og hvordan hager skal se ut :-). Om du tør å vike fra dette, kan det bli utrolig morsomt, frodig og duftende.

Vi har lært at all vekst fra forrige år møysommelig skal fjernes fra hagen. Deretter søker vi etter forskjellige typer dekke for å hindre ugras, det kan være bark, en tid var det populær med kakobønneskall, eller det er forskjellig typer duk. Jeg ha…

Vi har lært at all vekst fra forrige år møysommelig skal fjernes fra hagen. Deretter søker vi etter forskjellige typer dekke for å hindre ugras, det kan være bark, en tid var det populær med kakobønneskall, eller det er forskjellig typer duk. Jeg har forsøkt alt og alt er håpløse alternativer for å få en frodig og fin hage.

Heldigvis har jeg lært. Og nå nyter jeg hagen min. Ingen ting fra fjoråret blir fjernet fra hagen, det får falle ned av seg selv eller eventuelt klippet litt opp og lagt ned. Det er lov å hjelpe naturen litt. Derfor har hagen min nå fått et rikt liv…

Heldigvis har jeg lært. Og nå nyter jeg hagen min. Ingen ting fra fjoråret blir fjernet fra hagen, det får falle ned av seg selv eller eventuelt klippet litt opp og lagt ned. Det er lov å hjelpe naturen litt. Derfor har hagen min nå fått et rikt liv av mikroorganismer som gjør jobben med gjødsling, lager den tette leirjorda myk og luftig, lager gode forhold for viktige sopper i jorda som hjelper plantene til å ta opp næring. Også slipper jeg å luke ugras.

Velger du riktige planter på rett plass i tillegg, vil hagen så og si klare seg selv. Bunndekkere på bildet er flekktvetann og fenrikshjerte, to av mine favoritter.

1 Comment

Comment

Prosjekt "stiklingsformering om høsten"

Nå har det gått vel 3 måneder siden stiklingene ble satt. Det ble en noe kritisk periode omlag en måned etter at de ble plantet. Da vil jeg anta at omlag 1/3 av stiklingene råtnet. Jeg fjernet de døde stiklingene og fortsatt å dusje stiklingene regelmessig med vann og passet på at plasten over var tett over kassen for å holde høy luftfuktighet. Deretter ble det en periode med hyppig dusjing med en blanding av zalo, rødsprit og vann for å fjerne lus. Når stiklingene begynte å komme med nye blader, ble temperaturen senket til 8-10 grader. Jeg har vannet ca hver fjortende dag ettersom pottene er relativt små. Må si at jeg foreløpig er godt fornøyd med prosjektet, og det har vært hyggelig med vanningsturene ned i kjelleren. Dette er dagens bilde:

Før bildet ble tatt, ble en del av plantene toppet. Det vil si at  pusen vår 'Solan' toppet plantene for meg. Plasten ligger over  spirekassa under lysrørene og 'Solan' tok beinvegen over plasten på  musejakt i kjelleren.Håpet er å kunne tilby stikl…

Før bildet ble tatt, ble en del av plantene toppet. Det vil si at pusen vår 'Solan' toppet plantene for meg. Plasten ligger over spirekassa under lysrørene og 'Solan' tok beinvegen over plasten på musejakt i kjelleren.

Håpet er å kunne tilby stiklinger av 'Apple Blossom ' i hagen til sommeren

IMG_3520.jpg

Comment

Comment

Stiklingsformering

Det er mange planter jeg overvintrer som gir meg mye glede. Så har du en egnet plass anbefaler jeg absolutt å prøve. Jeg overvintrer fuchsia, engletrompeter, pasjonsblomster og pelargoniaer i kjellere på ca 5 grader under lys i store potter.

Jeg tror den planten som har fått aller flest kommentarer av hagegjestene er pelargonen ‘Appel Blossom’. Den er egentlig veldig takknemlig å dyrke og om den står beskyttet for regn, står hver blomst i minst en måned før den visner. Nå som høsten er her, får jeg de trillet inn i kjeller helt slik de står med blomster og blader. Det faller som regel av i løpet av vinteren og blir kostet ut om våren. Jeg klipper de ikke ned. Jeg synes det er stas med store, omfangsrike planter. Nå klippet jeg imidlertid av noen av stilkene for å forsøke og stiklingsformere litt i løpet av høsten og vinteren. Jeg vet at det er enklere å lykkes på våren, men ettersom plantene var så friske og fine nå tenkte jeg at det koster så lite å prøve. Om jeg skulle lykkes ville det være en trivelig syssel i vintermånedene.

IMG_3520.jpg

Mannen min snekret en enkel spirekasse for mange år siden som er plassert i jordkjelleren under stua. Det er et gammelt bord med plankevegger og en vanlig paneloven på den høyeste veggen. Over henger jeg en plastbit med lekt i hver ende

Jeg bruker ganske små potter med to stiklinger i hver potte som jeg stikker ned mot kanten av potta. Pottene er fylt med kaktusjord med en del perlite blandet inn. Jeg aner som sagt ikke om dette vil lykkes, men tenkte også jeg skulle se om spiremat…

Jeg bruker ganske små potter med to stiklinger i hver potte som jeg stikker ned mot kanten av potta. Pottene er fylt med kaktusjord med en del perlite blandet inn. Jeg aner som sagt ikke om dette vil lykkes, men tenkte også jeg skulle se om spirematten vil gjøre noen forskjell. I metallkassen ligger det nemlig en elektrisk matte som hever temperaturen 10-11 grader over temperatuen rundt. Stiklinger skal nemlig rote seg best rundt ca 20 grader og med varme føtter.

IMG_4350.jpg

Varmeovnen settes på 20 grader, stiklingene dusjes med vann og plasten legges over.

Over plasten henger to vanlige lysarmaturer med vanlig lysrør (til sammen 4 rør).Gleder meg til å følge med utover høsten.

Over plasten henger to vanlige lysarmaturer med vanlig lysrør (til sammen 4 rør).

Gleder meg til å følge med utover høsten.

Comment

4 Comments

Ryddig hage i april eller frodig og lettstelt hage mai, juni, juli og august?

vaar.jpg

I disse corona tider er vi ekstra heldige vi som har hage. I hagen får du frisk luft, trim og balsam for sjelen helt gratis. Det er så hyggelig å lese om hagefolk som fryder seg over å gyve løs på hagen så snart snøen blir borte. Samtidig undres jeg stadig mer over hva som er gjøremålene i hagene i mars og april. Er det så viktig at hagen skal bli ryddig, at det ikke betyr noe hva som er best for plantene og hagen? Er det så viktig at hagen skal være “på stell” nå i mars og april at det veier opp for frodighet, friske planter og godt jordsmonn resten av hagesesongen? Jeg er den første til å innrømme at bildet over ikke viser en ryddig og “velstelt” hage. Men i årenes løp har jeg lært mye av prøving og feiling. Jeg vokste også opp med at alt rusk og rask fra fjorårets sesong møysommelig skulle klippes ned og trilles på komposten og alt løv fra plenen skulle rakes opp. Men ganske snart syntes jeg det var bortkastet arbeid når det meste av løvet som ble lagt på komposten, blåste utover igjen de neste dagene.

Jeg har heldigvis lært meg at det er lov å forberede hagen for sommeren på en helt annen måte. Helt på lag med naturen. Det flotte er samtidig at det er mye mindre jobb. OK, det ser ikke ryddig ut i hagen min nå, men jeg vet at marken trives utmerket med å gjøre jobben for meg. Så for de som lurer, jeg er ferdig med vårarbeidet i bedet på bildet over. I tillegg til at marken forbedrer jordsmonnet holdes bedet fuktig, og ugraset hindres i å bli etablert.

sommer.jpg

Dette bildet er fra samme bedet tatt 10. juli. Nå ser du vel ikke mye av blader og stilker fra fjoråret? Men at de har hatt en viktig funksjon ved å bli liggende i bedet i stedet for å bli fjernet i mars april har jeg heldigvis lært meg.

4 Comments

Comment

Privathagen og naturvern

skoghage.jpg

“Hva gjør du når snøballbusken er full av lus?” spør flere av mine hagegjester. Da ser jeg på en annen plante som er frisk og tenker litt på hvordan jeg kan bedre forholdene til snøballbusken så den ikke får lus til neste år, samtidig som jeg gleder meg over alle de andre friske plantene i hagen. Jeg har erfart at planter er som folk og dyr. Får de riktige forhold og trives blir de ikke så lett sårbare og syke. Så enkelt er det egentlig.

I tillegg pleier jeg å referere til Per Fuggeli. Nordmenn har et stort ønske om å være perfekte, også i hagesammenheng. Men er det verdt det? Du går glipp av så mye i stresset med å bli perfekt. Jeg fikk så mye større glede av hagen vår når jeg ble klar over at målet med hagen ikke var å få den perfekt. Målet er å få den frodig, fargerik og duftende helt på lag med naturen. Det å få mulighet til ta del i denne fantastiske prosessen hvert år er min hageglede.

Som hagedyrker i over 30 år har jeg gjort mine erfaringer. Og du verden så mye rart jeg har gjort. Uten faglig bakgrunn har jeg prøvd meg fram og antatt at det skal gjøres slik min mor, far og min bestemor drev hagen. Mens min mor fremdeles var frisk og rask sa hun hver vår: “Hvordan skal det bli på Fredholm når jeg ikke orker å rake løv lenger?” Hun syntes nok at jeg ikke prioriterte nok tid til rakingen. Det er nemlig veldig mye som en hver hageeier med “respekt for hagen” må gjøre hver sesong.

Erfaring og kunnskap har gjort at min hagehverdag er helt annerledes enn den gjennomsnittlige hageeierens hverdag. I dag er kunnskap bare noen tastetrykk unna, og det er egentlig så enkelt å drive hagen helt på lag med naturen og samtidig få frodigheten jeg ønsker. OK, hagen min er ikke tilpasset pedanten og selvfølgelig har vi forskjellige ønsker med hagene våre. Jeg bruker kanskje 2 % av tiden i hagen til å luke ugras, og jeg mener hagen ikke har så veldig mye ugras. Men poenget er at det ikke blir lagt til rette for at ugraset skal trives. Jeg bruker også omlag 2 % av tiden til å rake løv. Det er stort sett å rake løvet fra singelganger inn under busker og opp i blomsterbedende. Selvfølgelig triller jeg ikke løvet ut av hagen, det er en enorm ressurs i det naturlige kretsløpet.

IMG_9883.jpg

Jeg vil tippe at 80 % av fjorårets blader, rusk og rask får ligge i bedene. Det hindere at bedene tørker ut, det er med på å hindre at ugraset finner ledig plass og kanskje best av alt: bedet blir gradvis automatisk selvforsynt med næring. Marken er den beste hagehjelperen du kan ha. Planter vil aller helst sende røttene sine i gangene som marken lager i jorda. Ved å la bladverket fra forrige sesong ligge og samtidig bearbeide jorda minst mulig lager du ideelle forhold for marken. Du kan godt si at det er en lat hagestil og jeg kan bruke tiden min på helt andre oppgaver som å passe på at de plantene jeg ønsker skal få nok lys, luft, vann og næring.

IMG_9536.jpg

Jeg erfarer at mange av hagegjestene mine er overrasket over min måte å drive hage på og at det er uvitenhet og for lite kunnskap som gjør at for mange tyr til plantevernmidler og Roundup. Jeg har ikke “funnet opp hjulet” på nytt, det er heldigvis mange som forsøker å formidle prinsippene om skoghage og permakultur. Men jeg tror det er mange med meg som synes disse begrepene er litt rare og sære.

Comment

Comment

Sesongåpning 2019

I morgen 15. juni kl 12 åpner vi hageporten for sesongen. I år har vi heldigvis hatt litt mer normale værforhold, slik at hagen er “i rute”. Alliumblomstringen er på topp og hagen er ekstra frodig etter alt regnet.

IMG_9536.jpg

Gleder meg til å vise fram den “nye” aksen der stormarikåpe måtte vike plassen for alunroten ‘Apple Crisp’. I alle fall foreløpig er jeg godt fornøyd med valget. Enda er det mest grønnyanser i hagen , og rosene står i startgropa. Velkommen innom!

Comment

2 Comments

Helens staudefavoritter

Jeg har blitt spurt om jeg kan nevne noen få stauder som jeg vil anbefale til andre. Det er klart at det vil variere ettersom hvor i landet hagen er. Men her er i hvertfall de staudene jeg setter aller mest pris på i hagen.

Favoritt nummer en er nok denne storkenebben. Dette er geranium psilostemon som jeg har sådd fra frø fra Chiltern Seeds. Den blir høy, over meteren om den har det godt, og det er jo stas i en Cottage Garden. Det finnes mange krysninger av denne arte…

Favoritt nummer en er nok denne storkenebben. Dette er geranium psilostemon som jeg har sådd fra frø fra Chiltern Seeds. Den blir høy, over meteren om den har det godt, og det er jo stas i en Cottage Garden. Det finnes mange krysninger av denne arten i handelen som alle absolutt er dyrkingsverdige, ‘Patricia’, ‘Dragon Heart’, ‘Ann Thompson’ og ‘Ann Folkard’ for å nevne noen. I tillegg til at den blir høy og staselig og har favorittfargen min, er den også en av de storkenebbene som blomstrer aller lengst, bortimot et par måneder midt på sommeren. H4-5

Jeg pleier å si at å plante til en Cottage Garden er så å si gratis. For i en Cottage garden trives de billige, villige plantene, men pionen anbefaler jeg selv om den er kostbar i innkjøp. Men passer du på å ikke plante den for dypt og at den ikke t…

Jeg pleier å si at å plante til en Cottage Garden er så å si gratis. For i en Cottage garden trives de billige, villige plantene, men pionen anbefaler jeg selv om den er kostbar i innkjøp. Men passer du på å ikke plante den for dypt og at den ikke tørker ut etter planting, vil du ha glede av den i mange, mange år. Den blir ikke hagens midtpunkt året du planter den, og heller ikke året etter, men deretter vil den glede deg i framtida.

Akeleiefrøstjerne Thalictrum aquilegiifolium er alltid velkommen hver forsommer. Den er av det billige, villige slaget som passer perfekt i en Cottage Garden. Jeg handlet meg en plante for 25 år siden og nå har jeg vel over hundre :-) helt gratis.

Akeleiefrøstjerne Thalictrum aquilegiifolium er alltid velkommen hver forsommer. Den er av det billige, villige slaget som passer perfekt i en Cottage Garden. Jeg handlet meg en plante for 25 år siden og nå har jeg vel over hundre :-) helt gratis.

Jeg er ekstra glad i sterke, kalde farger og det gikk lenge før jeg skjønte helt hva britene snakket om når de vektla “companion plants”. Nå har jeg forstått hvor viktig det er med pene grønne blader i forskjellige farger og fasonger til å dempe ned…

Jeg er ekstra glad i sterke, kalde farger og det gikk lenge før jeg skjønte helt hva britene snakket om når de vektla “companion plants”. Nå har jeg forstått hvor viktig det er med pene grønne blader i forskjellige farger og fasonger til å dempe ned mine sterke farger. Bladliljene hosta har derfor blitt viktige og verdsatte stauder i hagen min.

En annen perfekt kompanjong blant sterke farger er lammeøre Stachys byzantina . I motsetning til Hosta, dukker denne stadig opp på nye plasser, så den på bildet har ikke jeg plantet her. Men ble det ikke fint sammen med mine lillafarger?

En annen perfekt kompanjong blant sterke farger er lammeøre Stachys byzantina . I motsetning til Hosta, dukker denne stadig opp på nye plasser, så den på bildet har ikke jeg plantet her. Men ble det ikke fint sammen med mine lillafarger?

Jeg som er så glad i blonder og kniplinger synes det er fint med de florlette, tynne bladene på malurten. Bildet viser Artemisia absinthium, men det er mange i samme slekt jeg også liker godt som for eksempel den gode, gamle abrodden.

Jeg som er så glad i blonder og kniplinger synes det er fint med de florlette, tynne bladene på malurten. Bildet viser Artemisia absinthium, men det er mange i samme slekt jeg også liker godt som for eksempel den gode, gamle abrodden.

Flere blondeblomster. Dette er den doble vingefrøstjernen Thalictrum delavayi  ‘Hewitt's Double ‘ . Denne er en av mange Cottage Garden stauder som vokser seg høyere enn meg hver eneste sommer. I tillegg har den også like sart og finfliket bladverk.

Flere blondeblomster. Dette er den doble vingefrøstjernen Thalictrum delavayi ‘Hewitt's Double ‘ . Denne er en av mange Cottage Garden stauder som vokser seg høyere enn meg hver eneste sommer. I tillegg har den også like sart og finfliket bladverk.

I min Cottage Garden vil jeg tippe at jeg har plantet ca halvparten av plantene der de står nå. Den andre halvparten frør seg selv og dukker opp på nye plasser for hvert år, helt gratis. Det hindrer også plass til ugraset. Men det gjør også at en Co…

I min Cottage Garden vil jeg tippe at jeg har plantet ca halvparten av plantene der de står nå. Den andre halvparten frør seg selv og dukker opp på nye plasser for hvert år, helt gratis. Det hindrer også plass til ugraset. Men det gjør også at en Cottage garden fort kan bli rotete og kaotisk. Det er derfor viktig med noen strenge linjer som strammer opp igjen uttrykket. Her har jeg derfor en ensartet kant med hasselurt Asarum europaeum . Dette er en favorittkantplante mot øst, vest og nord. I sørvendte områder trives den ikke.

Jeg pleier å si at planter lavere enn en halvmeter ikke er av min interesse, men det er noen bunndekkere som hjelper meg mot ugraset. Slik som denne flekktvetannen Lamium maculatum . Har denne det godt blomstrer den fra april til september.

Jeg pleier å si at planter lavere enn en halvmeter ikke er av min interesse, men det er noen bunndekkere som hjelper meg mot ugraset. Slik som denne flekktvetannen Lamium maculatum . Har denne det godt blomstrer den fra april til september.

En annen bunndekker jeg har blitt glad i er høststorkenebben Geranium oxonianum  Selv om den heter høststorkenebb starter den blomstringen som regel før midtsommer, men fortsetter helt til frosten kommer. Kjøper du en plante (eller sår) har du mange…

En annen bunndekker jeg har blitt glad i er høststorkenebben Geranium oxonianum Selv om den heter høststorkenebb starter den blomstringen som regel før midtsommer, men fortsetter helt til frosten kommer. Kjøper du en plante (eller sår) har du mange etter noen år.

For å ha blomsterglede i hagen utover høsten anbefaler jeg å plante inn noen forskjellige floks Phlox paniculata  . Mange av dem er dessverre utsatt for meldugg, men som med alle andre planter dukker den opp bare på planter som ikke blir stelt godt.

For å ha blomsterglede i hagen utover høsten anbefaler jeg å plante inn noen forskjellige floks Phlox paniculata . Mange av dem er dessverre utsatt for meldugg, men som med alle andre planter dukker den opp bare på planter som ikke blir stelt godt.

2 Comments

1 Comment

Sesongåpning 2018

Førstkommende lørdag 16. juni åpner vi hageporten for 2018 kl 12.00

Og det er nok første gang vi åpner hagen med så stor blomstring. Dette bildet viser den kanadiske tøffingen 'Martin Frobisher' som står i fullt flor.

Og det er nok første gang vi åpner hagen med så stor blomstring. Dette bildet viser den kanadiske tøffingen 'Martin Frobisher' som står i fullt flor.

'Prairie Joy' har også kommet godt i gang og det er langt 'foran skjemaet'.

'Prairie Joy' har også kommet godt i gang og det er langt 'foran skjemaet'.

Storkenebbene er i full gang med sin hovedblomstring, og mange av dem vil nok bli ferdige i løpet av en fjorten dagers tid. Dette er 'Mrs Kendall Clark' som har funnet sin plass helt på egenhånd.

Favorittstorkenebbene har også startet, men heldigvis fortsetter de blomstringen et par måneder framover. De hvite fiolene er også i gang,

Favorittstorkenebbene har også startet, men heldigvis fortsetter de blomstringen et par måneder framover. De hvite fiolene er også i gang,

Pionene har klart en omgang med mye regn, men har du lyst til å få med deg pionblomstringen her på Fredholm bør du nok komme i åpningshelgen. 'Otilie' klarte regnet også utrolig bra, men heldigvis har jeg henne også inne idrivhuset

Pionene har klart en omgang med mye regn, men har du lyst til å få med deg pionblomstringen her på Fredholm bør du nok komme i åpningshelgen. 'Otilie' klarte regnet også utrolig bra, men heldigvis har jeg henne også inne idrivhuset

I Skyggebedet pryder fortsatt den forhatte Valurten med sine klare, blå blomster. 

I Skyggebedet pryder fortsatt den forhatte Valurten med sine klare, blå blomster. 

Helidgvis har noen pioner fortsatt knopper.

Helidgvis har noen pioner fortsatt knopper.

Kjøkkenhagen er godt i gang.

Kjøkkenhagen er godt i gang.

Den yndige stauden Porselensklokke dingler med klokkene sine,

Den yndige stauden Porselensklokke dingler med klokkene sine,

De gamle slyngpelargonene ved inngangen har startet blomstringen.

De gamle slyngpelargonene ved inngangen har startet blomstringen.

Og det begynner å bli farger i drivhuset.

Og det begynner å bli farger i drivhuset.

'Apple Blossom' er flittig som alltid.

'Apple Blossom' er flittig som alltid.

Hvordan er det med azaleaen du fikk til jul? Jeg var så heldig å få denne.Dette var dagens statusrapport og jeg håper du har lyst til å komme en tur. Som sagt så er hagen vel 14 dager tidligere ute enn vanlig, så det lønner seg å ikke vente for leng…

Hvordan er det med azaleaen du fikk til jul? Jeg var så heldig å få denne.

Dette var dagens statusrapport og jeg håper du har lyst til å komme en tur. Som sagt så er hagen vel 14 dager tidligere ute enn vanlig, så det lønner seg å ikke vente for lenge om du vil få med deg hovedblomstring av roser og stauder. Åpningstidene våre finner du her

1 Comment

Comment

Vi åpner hageporten for 2017

I morgen 10. juni fra kl 12.00 er du velkommen inn i forsommerhagen på Fredholm.

Så tidlig på sesongen er alle planter unge, friske og struttende av voksevilje. Så selv om ikke så mange er i blomst ennå, gleder jeg meg stort over alle de flotte grønn-nyansene og mange planters rødlige forsommersblader.

IMG_3717.jpg

Om du har lyst til å se hvordan en Cottage Garden ser ut på denne tiden er du hjertelig velkommen. Vi tilbyr også sesongkort i håp om at du får lyst til å se hvordan hagen utvikles utover sommeren. Vil du sikre deg de beste rosene, er utvalget aller størst denne helgen. Jeg tilbyr nemlig mange av rosene jeg har omtalt i den nye roseboken min. Ellers blir det som i årene før mulighet for å nyte en varm "applecrumble" i lysthuset eller under epletrærne. I år vil vi i tillegg til lørdag og søndager ha åpent hver dag i uke 27. Jeg lover program for den uken og resten av sommer om ikke lenge. For mer info om åpningstider og guiding se HER

Comment

1 Comment

Sommeren 2017

Det er på tide å komme med litt informasjon om hva som kommer til å skje hos oss i år.

4. og 6. mai holder jeg fotokurs for Østre Toten Hagelag. Det er ennå igjen noen plasser. Les mer om kurset HER

Jeg har noen hageforedrag igjen på kalenderen. Det er Hvaler Hagelag 8. mai og ekstraforedraget på Totenvika Galleri- og Kulturkafe 11. mai. Her er info om det:

20. og 21. mai deltar vi på Hagefesten på Stallgården på Eidsvoll Verk .  Her vil det bli lansering av den nye roseboken min:

28. mai deltar vi på Hagedagen på Totenvika Galleri- og Kulturkafe.

Innimellom dette er det dugnadstid i hagen på Fredholm. Har du lyst til å lære litt om Cottage Gardening og få planter som lønn for innsatsen er du velkommen. Kryss av for tidspunkt som kan passe deg her:

http://doodle.com/poll/aqd52p3dqtvzm7yw

I år forsøker vi å åpne hagen litt før enn tidligere sesonger. Første åpningsdag bli lørdag 10. juni. I tillegg vil hagen være åpen hver dag i uke 27. Da vil det være litt forskjellige ting som skjer i hagen. Vi får besøk av flinke folk fra Østre Toten Husflidslag, av Tommy og Kenneth i Gardenlivling og av Marit Myrstad med blant annet planter fra Plantearven. Det vil også bli en egen "Miss Marple" aften. Ta på deg hatten du har og få scones eller applecrumble servert med nostalgiske toner fra strykere og duft fra roser. Mulighet for påmelding kommer.

Fredholms Trio holder også konsert i hagen i år. Dato blir annonsert senere.

Gleder meg til sommer!!

 

 

1 Comment

Comment

Årets Hagemesse på Lillestrøm

Fredag 21. april kl 10.00 åpnes dørene til årets Hagemesse på Lillestrøm. Dette er årets happening for hageglade og stedet du finner inspirasjon enten du liker den ene eller den andre hagestilen. Om du liker Cottage Garden, holder jeg fordrag om denne hagestilen fredag kl 11, lørdag kl 10 og søndag kl 11 på scenen i Hall C. Ellers er det stor sannsynlighet for at dere finner meg på Europris sin stand D02-24.

Velkommen til Hagemesse!

Mer info om messen finner du her: Hagemessen 2017

 

Comment

Comment

Julegaver til de fleste

Ettersom jeg tror mange forbinder meg og Fredholm kun med hage, tenkte jeg å vise litt av tingene jeg har i butikken. Jeg mener nemlig at jeg skal kunne tilby julegaver til alle i familien.

Til de aller minste har jeg de mykeste og luneste helseteppene i bomull

De finnes i flere farger og flere mønstre, men akkurat disse kaninene har jeg forelsket meg i.

De finnes i flere farger og flere mønstre, men akkurat disse kaninene har jeg forelsket meg i.

Jeg skal muligens innrømme at utvalget mitt ikke er det største til ungpikene, men disse håndlagde leppepomadene fra England kan kanskje duge?

Øredobbene i sølv laget på Skreia formet som en porselensblomst kan vel også passe

Til Mannen kan jeg friste med lokal honning

Jeg tror mange menn foretrekker såpestykker framfor pumpesåpe i dusjen. Jeg har såpestykkene med herreduft. (Selv om jeg har flere til Damene)

Jeg skal vel innrømme at utvalget er størst til Damene. Det jeg har aller mest av er blondegardiner og blonder. I tillegg har jeg duker

Litt Gjøvikglass

Skikkelige sakser, alt fra skreddersakser til små brodersakser.

OK, da. Jeg har vel aller mest til gamle tanter. Gode, varme pledd fra Wales

Gyngestoler og helsetepper med hyggelig motiv

De letteste, mykeste og varmeste sjalene

Og til slutt julegaven som kan redde et hvert ullplagg fra møllen (som er på full fart inn igjen i norske hjem) Lavendelposen.

Jeg har åpent onsdager og søndag kl 12-16. Velkommen innom!

Comment

Comment

Cottage Garden Shop

Det er litt bedre utvalg i butikken i hagen sammelignet med nettbutikken. I dag har jeg laget en bildeserie som viser litt av utvalget. Jeg har åpent onsdager og søndag 12-16. Velkommen innom! Bildet over er av dronning Elisabeths jubileumskopp som leveres i flott eske.

HER finner du bildeserien.

Comment

Comment

Åpen butikk

Tusen takk for alle trivelige hagebesøk i sommer! Selv om hagen stenges for i år, åpner jeg butikken hver onsdag og søndag kl 12-16 f.o.m. 7. september. Målet er å fylle opp butikken med håndplukkede unike varer. Som i hagen legges det vekt på britiske, håndlagde produkter, men også håndlaget fra andre verdensdeler. I dag pakker jeg opp disse flotte ullpleddene laget I Wales. (fabrikkbilde)

2015-16 catalogue-7.jpg

Comment

Comment

Årets siste åpne hagehelg på Fredholm

Plutselig har vi kommet til den siste åpne hagehelgen i 2016. Selv om mange trillebårlass med sommerens blomster nå ligger på komposten, er nok hagen mer fargerik nå enn når den ble åpnet i juni. Første bilde viser rosenknoppelargonen jeg fikk som stikling av yngstesønnens dagmamma. Nå er Gustav 21 år.

Antallet blomstrende stauder og roser er mindre, men krukker, urner og blomsterkasser blomstrer bedre enn noen gang. Bildet viser fuchsia jeg sådde fra frø fra Chiltern Seeds for omlag 15 år siden

Antallet blomstrende stauder og roser er mindre, men krukker, urner og blomsterkasser blomstrer bedre enn noen gang. Bildet viser fuchsia jeg sådde fra frø fra Chiltern Seeds for omlag 15 år siden

De to blomsterkassene som henger i full sol er beplantet med lavendel og mini potteroser. Med nok vann og næring blomstrer de hele sommeren.

En titt inn gjennom drivhusdøra bekrefter at pelargonier trives under tak.

En titt inn gjennom drivhusdøra bekrefter at pelargonier trives under tak.

Den hvite engletrompeten jeg fikk som stikling i fjor vår har vokst seg stor og blomsterrik og dufter aldeles nydelig få kveldstid.

Den hvite engletrompeten jeg fikk som stikling i fjor vår har vokst seg stor og blomsterrik og dufter aldeles nydelig få kveldstid.

I bedene er det noen høststauder og klematis som gir farge. Ingen problem for viticellaklematis å nå til toppen på 2 meter høye stativer.

I bedene er det noen høststauder og klematis som gir farge. Ingen problem for viticellaklematis å nå til toppen på 2 meter høye stativer.

Den aller siste åpne dagen i år kommer Kari med tekstiler.Vi vil takke alle trivelige hagegjester som i løpet av sommer har tatt turen til oss her på Fredholm. Så får vi håpe at 2017 også blir et strålende hageår.

Den aller siste åpne dagen i år kommer Kari med tekstiler.

Vi vil takke alle trivelige hagegjester som i løpet av sommer har tatt turen til oss her på Fredholm. Så får vi håpe at 2017 også blir et strålende hageår.

Comment

1 Comment

Frå ballsal til ballblom

I morgen, lørdag 23. juli inviterer vi igjen til hagekonsert. I år har Fredholms trio kalt konserten 'Frå ballsal til ballblom'.

Hagen byr på en del roser og klematisene har så smått startet blomstringen. Dette bildet viser 'Warzawa Nike'.

Ramblerrosen 'May Queen' har startet blomstringen.

'Major' forsetter blomstringen.

Der jeg har klippet ned forsommerstaudene har jeg plantet inn noen georginer.

De har jeg hentet på Hoel Gartneri på Stange.

De har jeg hentet på Hoel Gartneri på Stange.

Alltid like trivelig og imponerende å besøke Sissel på Hoel Gartneri. Fremdeles bugner det i drivhusene hennes. Ble ikke denne taburetten fin med ampel fra Sissel?Ellers er plantetfeltet fyllt opp med flotte planter fra Sissel, samt godt utvalgt av …

Alltid like trivelig og imponerende å besøke Sissel på Hoel Gartneri. Fremdeles bugner det i drivhusene hennes. Ble ikke denne taburetten fin med ampel fra Sissel?

Ellers er plantetfeltet fyllt opp med flotte planter fra Sissel, samt godt utvalgt av mine favorittklematis. Sissel har også vært så snill å stiklingsformere 'Otilie' for salg for meg.

Velkommen innom enten det er hagevandring eller konsert som kan friste!

1 Comment

5 Comments

Hagen midt i juli

Selv om 'Chianti' og 'Constance Spry' er ferdig med hovedfloret, er det mange roser som blomstrer bra. Jeg har 'Louise Odier' fire plasser i hagen og alle blomstrer fint nå.

Selv om 'Chianti' og 'Constance Spry' er ferdig med hovedfloret, er det mange roser som blomstrer bra. Jeg har 'Louise Odier' fire plasser i hagen og alle blomstrer fint nå.

Et par av dem er plassert i bed ved epletrær og ser ut til å trives med det. Jeg har blitt så glad i høststorkenebben som bunndekker under rosene.

Et par av dem er plassert i bed ved epletrær og ser ut til å trives med det. Jeg har blitt så glad i høststorkenebben som bunndekker under rosene.

Pelargonene ved døren er nok godt over 10 år, og gir fremdeles mye blomstreglede.

Pelargonene ved døren er nok godt over 10 år, og gir fremdeles mye blomstreglede.

Vann, vann og mer vann tror jeg er viktig for å beholde blomstringen lengst mulig i disse varme sommerdagene.

Vann, vann og mer vann tror jeg er viktig for å beholde blomstringen lengst mulig i disse varme sommerdagene.

Skikkelige tøffinger, 'Morden Centennial' og 'F. J. Grootendorst'.

Skikkelige tøffinger, 'Morden Centennial' og 'F. J. Grootendorst'.

I drivhuset blir det som vanlig mindre og mindre plass.

I drivhuset blir det som vanlig mindre og mindre plass.

Den gamle, gode, navnløse remontantrosen er flittigere enn noen gang.

Den gamle, gode, navnløse remontantrosen er flittigere enn noen gang.

'Raubritter' er i startgropen. Større og finere enn noen gang før.

'Raubritter' er i startgropen. Større og finere enn noen gang før.

I dag har det vært i varmeste laget for både meg og hagen, så jeg håper det stemmer at Yr melder noen skyer i morgen. Det gir det beste hagevandringsværet.

For de som har blitt glad i Clematis vitticella, er fem sorter nå på plass i planteutsalgt.

Hagen åpner som vanlig i morgen kl 12, men første vandringen start kl 13. Skibladner med NRK ombord gjester Panengbrygga, så det er muligheter for at du kan se Miss Marple fra Fredholm der.  Velkommen innom!

5 Comments